15 Mayıs 2011 Pazar

Kızılderili -Türk Kıyafet Benzerlikleri




Bir dönemde Avrupaliler gidiyordular onlardan uzak memeleketlere ve yerli insanlara arıştırıyordular. Afrikanin bazı yerlerda millet çıplak geziyordu. Avrupalilera bu çok ilgil çekti. Bundan sonra tum Avrupali olmayan kişilere ilkel olduğunu ve vahşi olduğunu gibi göstermeye çalıştılar. Kızılderili halk çıplak gezen vahşi olarak hala gösteriyorlar. Zamanımızda bu iş onlara bir az zor olur çunku bir çok Kızılderili profesorler, iş adam, politikaci, unlu aktor vs var. Bir Avrupa ulkede Kanada büyükelçi Ocibva Kızılderili adamiş. Meksika'da 1900'lerda Kızılderili Cumhur başkan vardi. Bolivia Cumhur başkan Evo Morales Aymara Kızılderilidir. Yinede Avrupaliler Kızılderililer vahsi yerliler olarak gostermeye çalışıyorlar. Kıyafetler gelince, Kızılderililer edepli giyorlar ciplak gezemiyorlar ve bayan Kızılderili kıyafetlerler saygın, terbiyeli, kıyafetlerdir. Kendi folklör kıyafet giyince, Kızılderili bayanler uzun etekler giyorlar. Bir çok gündüz kıyafet olarak uzun etekler giyorlar ve uzun kollar giyorlar. Eskiden çoğu başta mendil bağılıyordular, zamanımızda yinede bazı Kızılderili kadinlar başı bağlıyorlar. Sibiryali yerlilerda ve Kızılderili millettlerda ayni şeyler var. Sibiryali yerli halk'in bayanlar ne giyorlarsalar Kızılderili bayanlarda giyorlar. Sibiryali yerli gençlerde ne varsa Kızılderili gençlerde var. Yerlilerin dünyasi böyledir. Internet vasıtasıyle bu bilgiler kolayca isbatlıyabilinir



Kültürler gelince birleşik noktalar var. Sibiryali Yerli Kültür'un sahibleri var ve bu kültürun başka kültürlerdan etkilemiş sahiblerda var. Kızılderili Kültür sahiplerida var ve o kültür başka Avrupali kültürlerdan etkilenmkiş kültüre sahiplerda var. Diştan gelen şeylere bakmadan öz kültürleri bakınca, rahatça yerli Türk Kültür ve Kızılderili kültür arada bir çok birleşik nokta bulabiliriz.
Kıyafetler bakınca Kızılderili değişik milletlerda, inuitlerda ve Sibiryali Türklerda benzeri şeyler bulunur.



 Değişik Kızılderili milletler değişik iklim bölgede yaşıyorlar. Her iklim bölgenin özel bir kültüru var ve bir bölgede değişik milletlerden yaşayan tum Kızılderilimiletler bölgedeki kültür paylaşiyorlar. Zamanimizda Kızılderililer değişik bölgelerdan evlendiği işin ve kendi bölgedeki Kültürler arada alış veriş yaptığı dolaydan çoğulerin giydiği folklör kıyafetleri bir bire benziyorlar. Guney-Bati'da kiyafteler farklidir ve Kuzey-Bati sahildeki kıyafet'da farklidir. Obur tum bölgelerda Düzlükler ve Ormanlik bölgeler gibi milletlerin folklör kıyafetleri bir bire benziyorlar



Kuzey Kutuptaki inuitler daha farkli kıyafet giyorlar; yinede onlarin kıyafette Kızılderililerin ve Sibiryali yerlilerin benzeri şeyleri var. Bir çok Türk kıyafet inuitlerin kıyafetine benziyor. Guney-Batı Kizilderiller hariç ve Orta Asya Türkler hariç her kesin kıyafetinde pileleri var. Ayni zamanda Guney-Batı Kızılderililerin motifler ve takılar çok benziyorlar Orta Asya Türklerin ve Anadolu Türklerin motiflere. Eskiden bazı Guney-Batı Kızılderililer kadinlar uzun etekler ve çarşaf gibi kumaş giyordular. Uzun etekler ve turkuaz ve gümüş takılar hala kulanıyorlar.
Guney-Batı Kızılderililer Orta Doğu Asyali halk gibi topraktan yapılmış evler ve topraktan yapılmış kupler ve yun kilimler kulanıyorlar. Düzlüklerdan ve Ormanliktan ve Ova'dan ve Havza'dan ve Yarı Arktik'tan Kızılderilili milletler Orta Asyali ve Sibiryali halk gibi yaışyorlar. Deridan çadir yapıyorlar ve ağaçlerdan yaşamak için daha kalıcı yerler yapıyorlar, Türklerin iki çeşit yirta gibi ve Sibirali kum çadırlar gibi. Bu yaşama şekil benzelikleri kıyafete görünüyor. Kıyafetler ayni malzemelerdan yapılıyor ve ayni çeşit modeldandir ve ayni sekilde süslenilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder